Real-time verkeersinformatie (FAQ)

Hoe kan ik deelnemen aan de pilot met Flitsmeister?

Je kan de mobiele applicatie gratis installeren via de App Store. De applicatie is zowel voor Android als iOS beschikbaar. 

Is mijn deelname volledig gratis?

Je hoeft geen abonnement af te sluiten om deel te nemen aan de pilot.

De installatie van de Flitsmeister app op jouw smartphone is volledig gratis! Je kan volledig gratis genieten van de C-ITS functionaliteiten die we graag door jou laten beoordelen. 

Flitsmeister biedt naast deze C-ITS functionaliteiten nog een aantal andere voordelen en functionaliteiten aan die exclusief beschikbaar zijn voor Flitsmeister PRO gebruikers. Dit is een betalende versie van de app waarvoor je een abonnement nodig hebt. Via dit abonnement kan je de app reclamevrij gebruiken en krijg je toegang tot exclusieve functionaliteiten zoals de focus mode en het instellen van icons voor app en auto.

Hoe kan ik alle functionaliteiten testen waarover ik een vragenlijst zal ontvangen?

Alle nodige functionaliteiten die we graag door jou laten beoordelen zijn meteen actief na installatie van de app. Je hoeft enkel de mobiele app te openen en jouw locatie met de app te delen zodra je in jouw wagen bent. Je kan de app zowel zonder als met navigatie gebruiken. Er zijn verschillende weergaven mogelijk: overzicht van de meldingen of kaartweergave. Veel rijplezier!

Je kan de app verder configureren naar jouw voorkeur door de app te openen en rechtsbovenaan op het tandwieltje te klikken. Onder “Algemeen” kan je doorklikken naar “Waarschuwingen”. Via dit keuzemenu kan je bepaalde waarschuwingen in- of uitschakelen. Helemaal onderaan in deze lijst vind je onder “Experimenteel” ook een overzicht terug van de waarschuwingen die momenteel nog in ontwikkelingsfase zijn. Door deze waarschuwingen in te schakelen, kan je deze bijkomende functionaliteiten ook testen en beoordelen (optioneel)!

Kan ik een melding en/of geluidssignaal instellen wanneer ik sneller rijd dan de toegelaten maximumsnelheid?

Dat kan zeker. Wanneer je de app opent, kan je rechtsbovenaan op het tandwieltje klikken. Onder “Algemeen” kan je doorklikken naar “Waarschuwingen”. Daarna klik je op “Maximumsnelheid” en vervolgens kan je de melding verder naar wens configureren. 

Hoeveel data verbruikt Flitsmeister?

Dat is afhankelijk hoeveel uur je in de auto zit en of je navigatie gebruikt.

Stel dat je doordeweeks drie uur per dag met Flitsmeister in de auto aan het rijden bent en het dashboard gebruikt i.p.v. de kaart. Dan is dit gemiddeld 250 MB per maand.

Het dataverbruik kan verschillen afhankelijk van de volgende factoren:

  1. Hoelang je de app gebruikt: hoe langer je de app gebruikt des te meer informatie er wordt ververst. Denk bijvoorbeeld aan de mobiele flitsers en vertragingen die realtime worden bijgewerkt in de app.
  2. Gebruik van de app op de kaart: als de kaart wordt getoond moet Flitsmeister de kaart binnenhalen en de vertragingslijnen voor op de kaart. Bij gebruik op bijvoorbeeld het dashboard of in de achtergrond zal dit niet gebeuren. Dataverbruik zal hoog zijn wanneer je lang met de kaart rijdt met de app op de voorgrond.
  3. Gebruik van de app in spits: in de spits staan er wel 100 vertragingen maar overdag of in de nacht een stuk minder.
  4. Het gebruik van navigatie. Hier moet veel data opgehaald worden waardoor de app meer verbruikt.

Wat betekenen de kleuren op de kaart?

Wanneer je een route start met navigatie in de app, zie je verschillende kleuren voorbijkomen.
Rood = File
Oranje = Langzaam rijdend verkeer
Groen = Doorstromend verkeer

Ik krijg toch meldingen van werkzaamheden, terwijl ik dit uit heb staan

Wij informeren jou met komende afsluitingen. Dit zijn pushnotificaties en dit is anders dan de wegwerkzaamheden in de app. We hebben besloten om dit altijd aan te laten staan aangezien dit een bijdrage levert aan de verkeersveiligheid. Uit onze rapportages blijkt bijvoorbeeld dat we onze gebruikers helpen om een afsluiting te vermijden aangezien zij hier nog niet vanaf wisten.

Telefoon gebruik en Flitsmeister tijdens het autorijden

Er is altijd veel aandacht voor het smartphone gebruik in de auto. Hierover zijn verschillende meningen. Wat mag wel, en wat mag niet? Wij begrijpen dat je als gebruiker benieuwd bent hoe wij hier tegenaan kijken. Allereerst vinden wij dat de smartphone op zichzelf niet iets slechts is voor in het voertuig. Het gaat in onze ogen om het feit van hoe de smartphone wordt gebruikt. Er zijn namelijk veel diensten die toegevoegde waarde bieden in de auto door het delen van relevante informatie. Hierbij kan worden gedachten aan navigatie apps, maar natuurlijk ook onze eigen app Flitsmeister.

Binnen Flitsmeister hebben we een focus op tijd en geld besparing en veiligheid. Autorijden met minimale afleiding is iets waar we ons bij ontwikkeling aan de app voortdurend op focussen. Diverse verbeteringen in het design zijn doorgevoerd en het melden en beoordelen is ook minder afleidend ontwikkeld. Om de app (nog) veiliger te maken voor onze gebruikers staan toekomstige ontwikkelingen op de roadmap zoals spraakbesturing. In de app krijg je bijvoorbeeld de vraag om incidenten te melden of te beoordelen. Wij willen je graag meegeven dat het niet verplicht is om te beoordelen, de melding gaat na enkele seconden weg. De meldingen zorgen er echter wel voor dat de data verbeterd wordt en wij zoeken om die reden naar interactie.

Heb jij ideeën over hoe wij onze app nog makkelijker in gebruik kunnen maken?

Waarschuwingen voor flitscamera’s tegen appen achter het stuur

Tijdens het rijden kunnen gebruikers door speciale flitscamera’s beboet worden op smartphone gebruik. De camera’s kunnen door de voorruit registeren of een bestuurder zijn mobieltje in de hand heeft.

Wij hebben ervoor gekozen om onze gebruikers niet expliciet voor dit type flitser te waarschuwen. De reden hiervan is dat we gebruikers niet willen stimuleren om de telefoon in de hand te houden tijdens het rijden.

Hoe kan ik mijn persoonsgegevens inzien?

Je hebt als gebruiker het recht om je persoonlijke gegevens in te kunnen zien. Via de app kan je hiervoor een verzoek indienen.

Hoe werkt het recht op inzage?

Om je data in te kunnen zien kan je via de app een verzoek indienen. Om dit te doen volg je de volgende stappen:

Instellingen > Gevanceerde instellingen > Persoonsgegevens > Recht op inzage > Verstuur de mail.

Als je geen account hebt, dan hebben we geen gegevens van jou. Als je wel een account hebt dan kan je jouw gegevens terugzien in de app onder jouw profiel. Daarnaast hebben we dan nog meldingen die jij als gebruiker hebt gedaan en die kunnen we dan met je delen.

Hoe kan ik mijn account verwijderen?

Om je persoonlijke gegevens (je account) te laten verwijderen kan je een verzoek indienen via de app.

Om dit te doen volg je de volgende stappen:

Instellingen > Gevanceerde instellingen > Persoonsgegevens > Rechts op vergetelheid > Verstuur de mail.

Verder is het de bedoeling dat je dan de app verwijdert om alles definitief weg te halen. Heb je geen account dan hebben we geen gegevens van jou en is alleen het verwijderen van de app voldoende.

Meer vragen en antwoorden vind je hier.

Staat je vraag er niet tussen? Stel ze ons en we sturen je zo spoedig mogelijk een antwoord!